Matalan kynnyksen treeniksellä kohti monimuotoisempaa musaskeneä

Girls Rock! Finland järjestää tytöille ja sukupuoleltaan moninaisille nuorille suunnattuja bändileirejä, joihin osallistuminen ei edellytä omaa soittokalustoa tai aikaisempaa kokemusta. Leirien tarkoituksena on tukea niiden nuorten musiikki- ja bänditoimintaa, joiden on sukupuolensa tai yhteiskunnallisen taustansa takia vaikeampaa päästä musiikkiharrastuksen pariin ja löytää bändikavereita. Nyt yhdistys laajentaa toimintaansa kunnostamalla Roihupeltoon yhteiskäyttöön tarkoitetun treenistilan.

”Hankkeen ideana on luoda tiloista yhdistyksen oma tukikohta, joka toimii matalan kynnyksen treeniksenä, opetustilana ja toimistona. Lauantain tukikeikan tarkoituksena on tarjota tiivis katsaus Girls Rock! Finlandin toimintaan, ja sen tuotot menevät lyhentämättöminä treeniksen remppaan. Treenikselle pitää muun muassa rakentaa seinää”, kertoo Girls Rock! Finlandin puheenjohtaja Johanna Järvinen.

”Tilassa pitää fiksata myös muun muassa lattiaa, ja tila pitää äänieristää. Homma aiotaan tehdä omien työryhmäläisten voimin DIY-hengessä, jolloin tilasta tulee meidän tekemä ja meidän näköinen.”

Tämänpäiväisen tukikeikan ohjelmaan kuuluu iltapäivällä työpajoja, joissa pääsee huoltamaan kitaraa ja bassoa, kokeilemaan improvisaatiota ja tutustumaan syntetisaattorien maailmaan. Illalla lavalle nousevat Maustetytöt (kuva, joka varastettu bändin Facebook-sivulta, sori), Karkki & the Car Keys, DGD, Flies Flies Flies.

”Keikan järjestelyissä on noudatettu yhdistyksen filosofiaa myös siten, että sitä on ollut koordinoimassa kesän bändileiriltä tarttuneita uusia aktiiveja, joista monet ovat uusia myös tapahtumajärjestämisen maailmassa! Lisäksi työpajojen ohjaajia ja bändejä valitessa on pidetty huolta, että mahdollisuuksia annetaan nimenomaan tytöille, naisille, trans- ja muille sukupuoleltaan moninaisille ihmisille”, Järvinen jatkaa.

”Kun GR!F perustettiin, oli tukikeikoilla ”sääntönä”, että bändin jäsenistä vähintään puolet pitää olla muita kuin cis-heteromiehiä. Olemme kuitenkin erään aktiivimme tärkeän huomautuksen myötä pitäneet tätä enemmänkin ohjenuorana, sillä emmehän me voi olettaa tai tietää ihmisten sukupuoli-identiteettejä. Tässäkin tapahtumassa bändit on kuitenkin valikoituneet painottaen kokoonpanoja, joissa toimii tyttöjä, naisia, ja sukupuoleltaan moninaisia ihmisiä. Tapahtumissamme soittavien bändien on tarkoitus olla sellaisia, jotka rohkaisevat, motivoivat ja inspiroivat tekemään meidän omista musaskeneistämme monimuotoisempia ja tasavertaisempia!”

Yksi keino tasavertaisuuteen pyrkimisemisessä on käsillä oleva treenishanke. Järvinen kertoo sen lähteneen liikkeelle halusta luoda omaa turvallista ja tekijöidensä tuntuista tilaa, jossa kehittää toimintaa.

”Treeniksellä GR!F:n kautta soittoharrastusta aloittavilla tai sitä kauemminkin harrastaneilla on mahdollisuus päästä helposti ja myös ohjatusti treenaamaan, ja kokemaan bändisoiton yhteisöllisyyden luoma voimaannuttava kokemus.”

Moni GR!F:n toimintaan hakeutunut jakaa kokemuksen siitä, että bändissä soittaminen on kiinnostanut vuosia, mutta aloittaminen on eri syistä tuntunut hanlalta. ”Et ole vaikka sattunut tutustumaan tyyppeihin, jotka sitä aktiivisesti tekevät ja ovat halukkaita jeesaamaan”, Järvinen kuvailee. ”Sen takia koko homma saattaa jäädä ajatuksen tasolle, mikä voi jäädä kaivelemaan vuoksiksi, kuten ollaan usein etenkin vanhemmilta leiriläisiltä kuultu. Harvalla on myös resursseja lähteä heti ostamaan esimerkiksi kitaraa, rumpusettiä tai kallista vahvaria, maksaa itse kallista treenisvuokraa tai aloittaa omaa treenistä. Meidän treeniksellämme tulee olemaan kaikki bändisoittoon tarvittavat perussetit.”

Tästä syystä Järvinen ja muut yhdistyksen aktiivit haluavat päästä auttamaan orastavia bändejä alkuun muutenkin kuin neuvomalla. Treeniksellä tulee saamaan apua esimerkiksi PA:n kytkemiseen ja toisaalta ihan vain tilan, jossa treenata turvallisesti. Lisäksi paikassa on tarkoitus järjestää työpajoja ja tarjota ohjausta mahdollisimman monella osa-alueella.

”Kaikki yhdistyksen eteen tehty työ on vapaaehtoista, joten treenikseltä löytyvä yhteisöllisyys ja sen tarjoamat mahdollisuudet toimivat myös niin sanotusti motivoivana potkuna perseelle monille meistä, jotka ovat vuosia tämän eteen vapaaehtoisesti työtä tehneet. Toivottavasti se innostaa myös uudempia aktiiveja pysymään jengissä ja tekee uusille kiinnostuneille jäsenille toiminnastamme entistä innostavampaa”, Järvinen toivoo.

Yksi erinomainen tilaisuus tutustua yhdistyksen toimintaan on siis tänään – Oranssilla nähdään!

OHJELMA 20.10.2018:

Kitaran ja basson syyshuolto kello 16.15

Soittimet kuntoon! Tehdään omalle kitaralle/bassolle perushuolto eli kielten vaihto, puhdistus ja säädöt kitaranrakentaja-artesaaniksi valmistunut Kirsi Laesvirran opastuksella. Ennakkoilmoittautua voit osoitteeseen oemakinen@gmail.com, mutta paikan päälläkin saa tulla mukaan! Omat kielet mukaan jos haluat vaihtaa.
Aiempaa rassauskokemusta tai omia työkaluja ei tarvita!

Impropaja kello 17.15

Laulaja-lauluntekijä Katja Luhtala johdattelee improvisaation (ääni)maailmaan. Aiempaa soittokokemusta ei tarvita. Oman soittimen voi kuitenkin ottaa mukaan jos sellainen on.

Synahommat demystified kello 18:00

Työpajalla tutustutaan Syntetisaattoriin, sen toimintaan ja käyttömahdollisuuksiin. Miten syntetisaattori eroaa sähköpianosta? Mitä tarkoittavat hämmentävät termit kuten “analoginen” tai “modulaarinen”? Mikä on aaltomuoto tai filtteri? Mikä on sekvensseri? Mihin syntetisaattoria voi käyttää?

Työpajat ovat ilmaisia ja avoimia kaikille sukupuoleen katsomatta! Kunnioitathan jokaisen itsemäärittelyoikeutta – älä oleta!

KEIKAT:

19.30 Flies Flies Flies
”Flies Flies Flies on nelihenkinen grunge-rock- yhtye Järvenpäästä. Bändin musiikissa kuuluu vaikutteita bändeiltä kuten Alice In Chains, Guns N’ Roses ja Amorphis. Yhtye on tullut tunnetuksi huimasta lavaenergiastaan ja ennennäkemättömästä imagostaan. Flies Flies Flies on sukupolvensa äänekkäin bändi ja se kannattaa nähdä nyt, ennen kuin kaikki menee vituiksi.”
https://youtu.be/HyIge4JToU4

20.15 DGD
”Raumalainen DGD julkaisi uuden albuminsa – Lapsesi kädestä 3.3.
Albumin vinyylipainos sai joukkorahoituksen Mesenaatin kautta.

Laulaja-lauluntekijä Mia Skönin sooloprojektista täysveriseksi rockyhtyeeksi matkannut DGD tarjoaa arkisilla sekä mystisillä tuokiokuvilla vuorottelevaa tarinankerrontaa, 80- ja 90-luvun lukuisia alternativerockhetkiä, purkkaa ja puhelaulua.”
https://www.facebook.com/deadgirldiamonds/
https://m.youtube.com/watch?v=KfOJv6eSkzU

21.00 Maustetytöt
”Maustetytöt on suomenkielinen kahden siskoksen popyhtye. Yhtyeen saundin perustana ovat melodiset, kekseliäät popkappaleet, jotka jäävät soimaan päässä. Niiden tarinat kertovat työnteosta ja työttömyydestä, samanaikaisesta puutteesta ja liiallisuudesta, kasvattamisesta ja kasvamisesta, ja vaikkapa marjanpoiminnasta. Ne ovat yö- ja kaiken muunkin unen puutteessa yskänlääkepullon ääressä KELA:n lappujen kääntöpuolille hetken viipyvässä mielentilassa sotattuja ajatuksia.

Maustetyttöjen soundi asuu jossaki Noitalinna Huraan!, Leevi & The Leavingsin, ja ehkä PMMP:nkin naapurustossa. Maustetytöt on maalaissiskosten tinkimättömällä punkasenteella varustettu koko kansan popbändi.”
https://www.facebook.com/pg/maustetytot/
https://www.youtube.com/watch?v=QOtGcHvWxsg

21.45 Karkki & The Car Keys
”Karkki & The Car Keys on 2018 perustettu power pop -/rockbändi Helsingistä. Musiikki tuo mieleen Nervesin ja Nikki & The Corvettesin biisit ja samalla myös White Wiresin tyyliset uudemmat Kanada-bändit. Lyhestä iästä huolimatta Karkki & The Car Keysin takataskussa on jo useampi kourallinen hittejä valmiina, joita pääsee kuulemaan pian myös nauhalta. Laulaja Karkin sokerinen ääni kuorruttaa powerpop helmet. Karkki & The Car Keysin auto kurvaa todennäköisesti teidän kylän keikkapaikan pihaan lähiaikoina, eli kannattaa varata aikaa kalentereihin!”
https://www.youtube.com/watch?v=MSJEoe13y_s

Tapahtuma Facebookissa.