sisältövaroitukset: kolonisaatio, saamelaisten ki/uttaminen

Kuningaspossu ja saamelaista moniäänisyyttä

Helsingin Kansallisteatterin Lavaklubilla järjestetään perjantaina 1.3. ilmainen ja esteetön puhekaraokeilta, jonka teemana on tällä kertaa vaalipuheet. Aihe on ajankohtainen, sillä eduskuntavaalit kolkuttelevat oven takana. Tapahtumailtaa varten kerätään tuoreita puheita ja vaalimainoksia puoluenäkemyksestä riippumatta, mutta mukana on myös viime vaalien hittejä, kuten Paavo Väyrysen Kuningaspossu-puhe ja Piraattipuolueen Hansi Harjunharjan haastattelu YLE:n vaalitentissä.

Tapahtumaa järjestävä karaokejuontaja Julius Valve kertoo, että Speech Karaoke on kaikessa poliittisuudessaankin yleisölleen ennen kaikkea hauska ja interaktiivinen tapahtuma, jossa voi sivistää itseään, saada näkökulmia ja päästä käsittelemään historiaa omalaatuisella tavalla. Rento baariympäristö sopii yhtä hyvin karaoken lausumiseen kuin laulamiseenkin.

Puhekaraokea säännöllisesti pyörittävä Valve kuvailee karaokeen sopivien tarinoiden löytämisen ja keräämisen olevan todella inspiroivaa; puheet ja puhuminen kun välittävät erilaista tietoa kuin painettu ja täten täysin valmiiksi suunniteltu teksti.

Ensimmäinen Speech Karaoke -ilta järjestettiin helmikuussa 2010 Hämeenlinnan taidemuseossa Kuvataideakatemian entisten oppilaiden Olen sosialisti-anarkisti-individualisti-kollektivisti-kommunisti-aristokraatti-demokraatti -näyttelyssä. 

Performanssinomainen Speech Karaoke sisälsi alun perin vain muutaman puheen, mutta nyt järjestelmässä on jo yli 500 puhetta 14 eri kielellä (mm. suomi, englanti, saksa, ruotsi, hollanti, pohjois-saame, thainkieli, kroatia, ranska…). Toimintalogiikka on täysin samanlainen kuin musiikkikaraokessakin.

Speech Karaoke on kaikessa poliittisuudessaankin yleisölleen ennen kaikkea hauska ja interaktiivinen tapahtuma, jossa voi sivistää itseään, saada näkökulmia ja päästä käsittelemään historiaa omalaatuisella tavalla

Puheet valikoituvat kulloisenkin illan kattoteeman mukaan, jotka ovat yleensä poliittisia. Valve kertoo, että taustatutkimus on tapahtumien onnistumisen kannalta olennaista, ja varsinkin ihmisoikeuksia käsittelevissä aiheissa on erityisen tärkeää kuunnella ja oppia sen sijaan, että sanelisi omaa visiotaan.

Aikaisempien iltojen aiheina ovat olleet muun muassa feminismi, hallituspolitiikka sekä Sápmispeech saamelaiskulttuurista. Sápmispeechiä varten saatiin puheita kolmesta Suomen alueella puhuttavasta saamenkielestä (pohjoissaame, koltansaame, inarinsaame), millä tuotiin esille saamelaisten moniäänisyyttä. 

”Ihmisoikeuksia käsittelevissä aiheissa on erityisen tärkeää kuunnella ja oppia sen sijaan, että sanelisi omaa visiotaan.”
– Julius Valve

Omaksi lempipuheekseen Valve valitsee Paavo Järvisen näky-puheen, missä evankelista Paavo Järvinen puhuu unestaan, jossa jumala iskee taltalla maapallon akselin paikaltaan. ”Puhe on hauska ja siinä pääsee saarnaamaan nopealla amerikkalaisella tempolla!”, Valve kertoo. Itselleen tärkeimmäksi puheeksi hän nimeää kuitenkin Pauliina Feodoroffin raskaan puheen, jossa avataan taistelevan tutkimuksen kautta tarinaa kolttasaamelaisten kiduttamisesta Suomen historiassa. Puheen tallensi alun perin helsinkiläinen saamelaiskulttuuria pääkaupunkilaisseudulla edistävät City-Sámit, ja nyt sen voit esittää karaokessa vaikka juuri sinä.

Vaalilupauskaraoke / Speech Karaoke
Kansallisteatterin Lavaklubilla
Läntinen Teatterikuja 1, 00100 Helsinki
1.3.2019 klo 20.00-00.30
K-18

Post Author: Viivi Riuta

You may also like

Nykyinen translaki on Suomen häpeä

Pakkosterilisaatio tuntuu rumalta sanalta kaukaisesta menneisyydestä. Ihmisoikeuksiin uskova sivistysvaltio tuskin

”Meidän eronamme on, että sinä et ole koskaan eronnut”

”Toivon, ettei seurustelusuhteen loppumista nähtäisi “ainoana oikeana” erotilanteena”, kirjoittaa Mariia Koistinen.

Querelle oli laimennettua litkua hyväosaisille

Querelle, joka kuvailee itseään ”nykyaikaiseksi boutique-festivaaliksi, joka panostaa viihtyisyyteen, palveluihin ja jonottomuuteen”, ilmestyi viime vuoden keväänä Twitteriin ja aiheutti hämmennystä salamyhkäisyydellään. LoukkoZine kävi tsekkaamassa tapahtuman.

Aikataulu ja ohjelma

LOUKKO RY

Loukko ry:n tarkoituksena on edistää esteettömyyttä ja syrjimättömyyttä sekä lisätä tietoisuutta esteellisyydestä sanan laajassa merkityksessä. Yhdistys tuottaa esteetöntä ja turvallisemman tilan periaatteita noudattavaa kulttuuri- ja taidetoimintaa sekä pyrkii tulevaisuudessa työllistämään marginalisoitujen ryhmien edustajia.

Ostopakoton kahvilamme on auki ti-to klo 12-18

Osoitteemme on Castréninkatu 7, 00530 Helsinki