Matti Närekangas – Kultainen Paraati

Kuvassa kolme teosta Matti Närkankaan näyttelystä Kultainen Paraatu

Sairausloma teki taiteilijan – Cheek-piirroksistaan tunnettu Matti Närekangas avaa toisen yksityisnäyttelynsä 18.4.2019

Matti Närekangas (s. 1983) on tiennyt lapsesta asti, että hänen kuuluu tehdä taidetta. Vaikka sisäinen palo ja pakko on aina ollut suuri, kesti taiteen tosissaan tekemisen aloittaminen  pitkään. “Olin todella epävarma nuori enkä saanut kannustusta taiteen tekemiseen, joten se jäi vuosiksi taka-alalle. Mulla oli siihen eräänlainen on-off suhde”, Närekangas kuvailee.

Pari vuotta sitten Närekangas joutui jäämään työstään pitkälle sairauslomalle ja huomasi samalla olevansa lopullisesti kyllästynyt siihen, ettei tee, mitä oikeasti haluaa. Hän päätti keskittyä jatkossa pelkästään taiteeseen – kävi miten kävi.

Parhaillaan Närekangas opiskelee ensimmäistä vuotta kuvataidetta Pekka Halosen akatemiassa, ja päätös kokopäiväisestä taiteilijuudesta on pitänyt. Opinnot ovat tuoneet itsevarmuutta, vahvistaneet taiteilijaidentiteettiä ja mahdollistaneet nopean kehittymisen.

Närekangas piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Creat Galleriassa huhti-toukokuussa 2018. Tuolloin näyttely koostui hänen runsaasti huomiota saaneesta 365 Kuvaa Cheekistä -teoksestaan. Alakulttuurikeskus Loukon avajaisnäyttelyyn Närekangas tuo paitsi Suomen suosituimman viihdetaiteilijan muotokuvia myös kokoelman uusia hiilitöitään sekä veistoksiaan. 

Kultainen Paraati -näyttelyn teokset ovat peräisin taiteilijan oman elämän kokemuksista sekä ympäröivän yhteiskunnan havainnoinnista. Yhtä aikaa herkät ja lapsekkaat teokset käyvät keskenään mielenkiintoista dialogia ja toimivat samalla kiihtyvällä tahdilla kasvavan taiteilijan metamorfoosin ilmentyminä. Myös aikaisemmin lähinnä suurta huvitusta aiheuttaneet Cheek-muotokuvat näyttäytyvät kokonaisuudessa uudenlaisessa valossa ja osana Närekankaan kuvataiteellista kehitystä.

 

Näyttelyn avajaisia vietettiin 18.4.2019. Avajaisissa esiintyivät Baardi Boys sekä Vaaleanpunainen Jantteri, ja levyjä soitti Memmy Possestakin tuttu DJ Anttiskate.

Matti Närekangas – Kultainen Paraati 18.4.-11.5.2019

mattinarekangas.com
Rumban juttu näyttelystä