Miten korona on vaikuttanut Loukkoon – mitä tällä hetkellä kuuluu?

Pitkin kevättä, kesää ja syksyä ihmiset ovat kyselleet Loukon pärjäämisestä korona-pandemian aikana. Nyt, kun tilanne ja rajoitukset jälleen Suomessakin ovat kiristyneet, ajattelin koostaa jonkinlaisen tilannekatsauksen.

Teksti on julkaistu alunperin Loukon verkkomediassa Loukko Zinessä.

Kevät suljettuna

Loukko suljettiin ohjeistusten mukaisesti lähes kahdeksi ja puoleksi kuukaudeksi maaliskuusta toukokuun loppuun. Toukokuun aikana myimme parina päivänä viikossa take away -lounasta Kansankeittiöstämme, mutta muuten vähäinenkin toiminta keskittyi verkkoon.

Kun Loukko on tähän asti perustunut nimenomaan fyysiseen tilaan, johon koostuu paljon erilaista toimintaa ja kohtaamista, oli etään siirtyvä yhteiskunta meille vaikea paikka.

Emme oikein osanneet emmekä onnistuneet siirtymään onlineen samalla tavalla kuin monet muut kulttuurialan toimijat, vaikka jotain yhteistyökumppanistriimauksia olikin. Rehellisesti sanottuna koko työryhmämme taisi lamaantua aika pahasti – tietynlainen sokki totaalisesta pysähdyksestä kesti ainakin itselläni koko ensimmäisen kuukauden. Vasta sen jälkeen oli mahdollista jotenkin päin aktivoitua tulevaisuuden suunnitteluun ja sen miettimiseen, miten tästä selvitään.

Ensiapua kriittisiin kuluihin saimme kaupungin alkuvuonna myöntämästä 10 000 euron toiminta-avustuksesta. Onneksi saimme myös Opetus- ja kulttuuriministeriöltä 15 000 euron tuen paikkaamaan kevään vuokria ja tulonmenetyksiä. Ilman sitä Loukkoa tuskin enää olisi.

Ilman sitä Loukkoa tuskin enää olisi.

Keväällä meille myönnettiin myös palkkatuki kahden osa-aikaisen työntekijän palkkaamiseen, mikä tuntui tietysti upealta aikana, jolloin monet päinvastoin jäivät ilman työtä. Pitkään toiminnassa ollut aktiivi ja entinen työkokeilijamme Saara aloitti Loukolla lounas- ja vapaaehtoistoiminnan parissa, ja niin ikään pidemmän linjan hallituslaisemme Syys Loukon käyttöpäällikkönä. Syysin vastuulla on tätä nykyä Loukon tekniikka sekä Loukko Gallerian toiminta yhdessä lopun galleriatyöryhmän kanssa.

Huonoista näkymistä huolimatta meille kävi siis keväällä varsin hyvin!

Kesä

Loukko avasi ovensa hallituksen ohjeistuksia ja rajoituksia noudattaen jälleen kesäkuun alussa. Siitä asti kävijäkapasiteettimme on pidetty puolitettuna, eli tilassa on voinut olla maksimissaankin vain noin 30-35 ihmistä kerrallaan. Se on tietysti tehnyt kaikesta toiminnasta pienimuotoisempaa.

Ulkopuoliset järjestäjät ymmärrettävästi peruivat Loukolle suunnitellut tapahtumansa myös kesältä ja pitkälti syksyltäkin. Niin ikään suurimpana yksittäisenä tulonlähteenämme toimivia yksityistilaisuuksiakaan ei ole pystytty järjestämään samaan tahtiin, vaikka pienempiä tilaisuuksia on ollutkin.

Siinä missä työpaja- ja kahvilatoimintamme pyörivät kesän ajan suht normaalisti, oli muu ohjelmisto varsin pysähdyksissä. Ihanaa, että kävijät alkoivat kuitenkin pitkin kesää pikkuhiljaa palailla Loukolle. Kiitos teille siitä!

Kiinnostus matalan kynnyksen galleriatoimintaamme kohtaan on koko ajan vain kasvanut, ja monet tuntuvat nykyään tulevan Loukolle nimenomaan näyttelyiden vuoksi. Ensi kevään kymmentä näyttelyslottia haki syksyn haussa yli 70 taiteilijaa!

Kiinnostus matalan kynnyksen galleriatoimintaamme kohtaan on koko ajan vain kasvanut!

Syksy

Kesän aikana kehittelimme hierarkioita välttelevälle työryhmällemme uudenlaisen organisaatio- ja palkanmaksurakenteen. Tähän asti palkkaa ei ole pystytty maksamaan kuin pienesti ja satunnaisesti koko toiminnasta vastaaville ja erillisrahoitettuihin hankkeisiin työllistyneille. Käytännössä ei siis juuri mitään ei juurikaan kenellekään.

Koska varallisuutemme ei vieläkään riittänyt eikä riittäisi työllistämään yhtäkään meistä täysipäiväisesti, pyrimme luomaan vaihtoehdon, jossa eri vastuualueita hoitaville maksetaan tehtäväkohtaisia palkkoja ja palkkioita. Tehtävät eivät ole sidottuja yhteen tiettyyn ihmiseen vaan sisältöönsä, josta meistä moni suoriutuu yhtä hyvin. Ihmisille siis alettiin maksaa (edes huonosti) töistä, joita olemme tehneet ilmaiseksi jo pitkään.

Monet meistä ovat toimineet aktiivisesti Loukon hyväksi jo vuodesta 2016, ja vaikka kukaan ei tätä ole rahan takia tehnytkään (se olisi ollut aika huono suunnitelma), alkaa täysiviikkoisen toiminnan pyörittäminen palkkatöiden ja kaiken muun elämän ohella olla jokaiselle meistä aika rankkaa.

Vaikka Loukko siis perustuu edelleen pitkälti vapaaehtoistyölle, pyrimme koko ajan sitä kohti, että yhä useampi meistä aktiiveista pärjäisi pelkällä Loukon työllä. Vasta sitten toimintaa päästäisiin sinnitellen pyörittämisen sijaan kehittämään ja kasvattamaan.

Tämä palkkasysteemi on Loukolla voimassa ja kokeilussa nyt vuoden 2020 loppuun sakka – ensi vuoden rahoituksestahan emme vielä tiedä mitään!

Tämä hetki ja tulevaisuus

Tällä hetkellä Loukko yrittää edelleen olla auki viitenä päivänä viikossa, mutta tapahtumia emme suuremmin voi emmekä turvallisuustekijöiden vuoksi haluakaan järjestää. Tiloissamme noudatetaan yleisiä ohjeistuksia käsienpesusta ja turvaväleistä, ja suositamme myös maskin käyttöä Loukolla omien mahdollisuuksien mukaan.

Loukon tiskiltä saa pyytämällä kertakäyttömaskeja, jos oma suoja on unohtunut kotiin tai jos sellaisiin ei ole varaa. Tilassa ei kuitenkaan sheimata eikä kyseenalaisteta, jos maskia ei pysty käyttämään – toivomme myös kaikkien kävijöidemme kunnioittavan tätä.

Maskit ovat tunnetusti hinnakkaita, joten otamme niitä mielellämme vastaan lahjoituksena tai ostamme halpoja eriä. Tiedostamme, että jatkuva maskien tarjolla pitäminen kaikille edesauttaisi Loukon esteettömyyttä.

Otamme kiitollisena vastaan maskilahjoituksia – pieniäkin!

Tällä hetkellä Loukon kahvila- ja lounastoiminta pyörivät suht normaalisti, työpajoja ja pienempiä tilaisuuksia järjestetään, ja tilassa kokoontuu säännöllisesti useita keskustelu- sekä vertaisryhmiä. Matalan kynnyksen palveluohjaukseen keskittynyt Kellari Konttori päivystää tilassa lähes joka keskiviikko.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että perustoimintamme rullaa jotenkin, mutta lähes kaikki pientäkään tuloa tuottava toiminta on jäissä.

Tämän todettuani muistutan samaan syssyyn, että tilaan saa silti aina sen auki ollessa tulla viettämään aikaa myös ostamatta mitään! Meiltä löytyy muun muassa lautapelejä, kattava pienlehtikokoelma ja kivoja nojatuoleja.

Joudun kuitenkin vielä lisäämään loppuun vetoomuksen: jos sinulla on taloudellinen mahdollisuus ja haluat edesauttaa Loukon toiminnan jatkumista myös ensi vuodelle, meille voi lahjoittaa vapaavalinnaisen summan vielä ainakin 20.11. saakka tilille FI4157230220564954 / Loukko ry.  Pienikin summa on iso apu!
(Tämän linkin takaa löytyvät rahankeruulupamme tiedot.)

Tervetuloa Loukolle nyt tai sitten joskus tulevaisuudessa! Pyrimme pitämään paikan auki ja pystyssä vastaisuudessakin!