”Sullahan on tissit, miten sä voit tehdä dragia?”

Selma Nyholm eli Lady Bat Baby on yksi Loukon ja House of Jaahas -dragkollektiivin ensimmäisen kurssin debytanteista. Undergound drag on vapaa sukupuolesta ja kaikesta muustakin kategorisoinnista.

Päätös ilmoittautua mukaan Loukon ja House of Jaahasin keväällä järjestämälle drag-kurssille syntyi alle minuutissa. Selma Nyholm oli jo vuosia seurannut dragia ja halunnut tehdä sitä itsekin, mutta feminiiniseksi tulkittu keho sai epäilemään, voisiko se onnistua. Nyt, debytoituaan Lady Bat Babyna LoukkoFesteillä ja esiinnyttyään osana Priden virallista ohjelmaa, Nyholm vastaa suu leveässä hymyssä omaan kysymykseensä: ”Tottakai voi!”

Nyholm saapuu haastatteluun suoraan muunsukupuolisten oikeutta korjaushoitoihin puolustavasta mielenosoituksesta, eikä siirtymä haastattelun aiheeseen ole suuri loikka. Dragin voi nähdä yksilön voimaantumisena ja ilmaisun lisäksi myös binäärin ulkopuolelle jäävien kovaäänisenä ja kimaltavana esiin nostamisena. ”Me ollaan olemassa” on viesti, joka kaikuu niin mielenosoituksessa kuin drag-klubin lavallakin.

Dragin voi nähdä yksilön voimaantumisena ja ilmaisun lisäksi myös binäärin ulkopuolelle jäävien kovaäänisenä ja kimaltavana esiin nostamisena.

Printeisesti drag on ollut homoklubien ja Pride-paraatien ohjelmaa, jossa cis-miehet performoivat naisia. House of Jaahas ja heidän opetuslapsensa edustavat kuitenkin underground-dragia, johon kaikenlaiset kehot ja identiteetit ovat tervetulleita.

Tämän Nyholm näkee palaamisena juurille, 1990- ja 1980-lukujen vaihteen club kid -kulttuuriin, jossa keskeisintä oli näyttää ihanan kummalliselta klubbailemaan lähtiessä; omasta ulkonäöstä tehdään kokeilevaa taidetta ja klubeilla näyttäytymisestä suuri performanssi. Tällaista ilmaisua sukupuoliroolit eivät rajoita.

Nyholmin uusi harrastus on saanut osakseen ihmettelyäkin: “Jotkut ovat töksäyttäneet, että Sullahan on tissit! Miten sä voit tehdä dragia, kun näytät naiselta muutenkin?” Kun Nyholmin on avannut näkemystään dragista, ovat ihmettelijät todenneet, etteivät tienneet dragin olevan muillekin kuin cis-miehille.  

Nyholmille drag on erilaisuuden juhlistamista ja binääreistä vapautumista, joka lähtökohtaisesti sopii kaikille kehoille. Nyholm meikkaa usein näyttävästi myös lavan ulkopuolella, ihan vain Selmana. Silti juuri vapaus esiintymiseen on dragin suurin anti.

”Mä vaan meen lavalle ja tanssin biisien nostamat fiilikset ulos. Lady Bat Baby on semmonen elevated versio musta ja mun ajatuksista.”

Noustessaan lavalle Lady Bat Babyna Nyholm improvisoi suurimman osan esiintymisestään. Takana olevat kaksi esiintymistä ovat olleet varsin erilaiset: “Ensimmäisen show’n elekieli oli nykivää, synkkää ja 10-senttisten korkojen vuoksi omanlaistaan. Toisen show’n vedin iloiseen biisiin paljain jaloin”, tanssitaustan omaava Nyholm nauraa. “Ei mulla ole mitään selkeää muotoilua siitä, miten Lady Bat Baby käyttäytyy. Mä vaan meen lavalle ja tanssin biisien nostamat fiilikset ulos. Lady Bat Baby on semmonen elevated versio musta ja mun ajatuksista.”

Lady Bat Baby / Kuva: Mitro Partti

Nyholm sanoo kurssin ja sen tarjoaman yhteisön vahvistaneen omaa identiteettiä ja kokemusta binäärien ulkopuolelle jäämisestä. Lavalla nähty Lady Bat Baby on feminiininen, mutta yhteisö ja dragin sukupuolten karnevalisointi ovat tukeneet oman identiteettiä. “Olen itsekin vielä vähän vaiheessa, joten en halua lyödä mitään lukkoon Lady Bat Babynkaan suhteen. Mikään ei ole off limits”.

“Aivan turha sun on pelätä, sä voit tehdä siellä lavalla ihan mitä vaan!”

Loukon ja Jaahasien ensimmäiselle oli paljon enemmän tulijoita kuin kurssipaikkoja, ja osallistuneiden valmistujaisesitys sai yleisön hurmokseen. Nyholm epäilee debytanttien hämmästyttävän tason johtuvan siitä, että kaikki olivat toisilleen ennestään tuntemattomia ja kehittäneet hahmojaan vailla suuria ulkoisia vaikuttajia. Kurssilla oli turvallinen tunnelma, jossa oli helppo kokeilla omia rajojaan.

Myös LoukkoFestien esityksen ilmaisuus ja Oranssi tapahtumapaikkana toivat paikalle ihmisiä, joilla ei ollut aikaisempaa kosketusta lajiin. Nyholmin mukaan heistä moni totesi innoissaan haluavansa itsekin kokeilla lajia. Syksyn toisen kurssin osallistujille Nyholm toivoo rohkeutta kokeilla: “Aivan turha sun on pelätä, sä voit tehdä siellä lavalla ihan mitä vaan!”

 

Lisätietoja syksyn drag-kurssista ja ilmoittautumisohjeet löydät täältä.
Lady Bat Baby ja muut kurssilla debytoineet Lepakkomiehen lavalla 22.9.: House of Jaahas: School’s out vol.2

 

Teksti: Mirjami Mykkänen