TULE TEKEMÄÄN JÄTTISELFIE!

Vapaan Taidekoulun valmistuvat taiteilijat tuovat LoukkoFesteille jättikyniä, joilla piirretään jättikuvia jättipaperille.

Piirtämään voi tulla missä vaiheessa vain ja osallistua minkä verran haluaa – aiempaa kokemusta tai osaamista piirtämisestä ei tarvita, sillä nyt tehdään vapaasti. Kaikki on oikein! Piirustuspaja on auki ensimmäisenä festaripäivänä keskiviikkona 16.5. klo 16 – 19, ja lopuksi kuvat ripustetaan näytille LoukkoFestin ajaksi. Tervetuloa!

”Jättiselfie on hauskaa piirtämistä ilman ennakkotaitoja, sitä voisi kutsua myös nimellä jätti-friendfie”, kuvailee Noora Nouku, yksi pajan vetäjistä. ”Piirretään vastapäätä olevasta kaverista pikamuotokuva; keskitytään hassuun ilmeeseen tai joihinkin ominaispiirteisiin. Piirustusvälineet ovat reilusti normaalia pidemmät, joten tekemisessä on mukava uutuusaspekti.”

Idean kantaemo on Noukun kanssa saman, valmistuvan vuosikurssin kuvataiteilija Päivi Virtanen.

Vapaan Taidekoulun näyttely parhaillaan esillä Kaapelitehtaalla

Vapaan Taidekoulun lopputyönäyttely Vapaa’18 on uhkea, rujo, rikki ja raikas. Se näyttää kerralla monipuolisen läpileikkauksen tämän hetken olennaisesta maalaustaiteesta ja eri-ikäisten naisten mielenmaisemista.

Vapaan Taidekoulun lopputyönäyttelyssä ollaan rohkeasti ikuisuusaiheiden äärellä. Näyttelyn nimi Vapaa’18 on saanut valmistuvat kuvataiteilijat pohtimaan taiteilijan vapautta, vapauden pakollisuutta luomiseen ja toisaalta vapauden erilaisia olomuotoja – joutilaisuutta, mielen ja kehon vapauden ristiriitaa, huumorin ja jopa kuolemankin vapauttavaa voimaa.

“Näyttelyssä on kuvia, jotka kertovat ihmisyyden hauraudesta, tunteista jotka syntyvät, sykkivät ja elävät kunnes hitaasti hiipuvat. Maailma on täynnä odotusta ja toiveita. Jokainen maalari vastaa johonkin niistä luoden maalauksen sisällä uuden kielen, joka sisältää näkyjä ja ääniä, harhailevia mielikuvia, tarkasti kohdistettuja eleitä ja liikkeitä. Maalauksella ei ole rajaa, on vain outo vapaus, jonka luomat näyt hamuavat moneen suuntaan. Maalaus kertoo tarinaa siitä kuinka katson, mitä katseeni sisältää ja kuinka näkeminen on rajallista.”
Paavo Paunu (taiteilija, rehtori / Vapaa Taidekoulu)

Vapaus rehottaa

“Vapauteni tuo mukanaan vastuuta huolehtia niistä, joilla vapautta ei ole. Perheellisenä olen paljon pohtinut mitä jätän lapsilleni jälkeeni”, pohtii kananmunatemperalla maalaava Katja Sutisna. “Valtava muovijätteen määrä, ilmaston muutos ja katoavat vanhat metsät. Käyn välillä kuvaamassa lapseni kanssa niissä muutamissa pääkaupunkiseudun luonnontilaisissa metsissä – sienihengitystä ja limasientä. Hienoa nähdä, kun joillakin plänteillä on mahdollisuus kasvaa vapaasti, rehottaa.”

“Vapaus on kyky murtaa omat sisäiset kahleensa teosten syntymisen tieltä, ja vapaus on myös onni uskaltautua taiteilijan epävakaaseen ammattiin”, Noora Nouku miettii. Nouku osallistuu näyttelyyn neliosaisella omakuvallaan, yli kaksimetrisistä maalauksista koostuvalla teoksella MINÄ.

“Maalaustaide on aistivoimainen ilmaisumuoto. Se on fyysinen ja tilaa haltuun ottava väline”, sanoo Vapaan Taidekoulun rehtori Paavo Paunu. “Maalaus mahdollistaa monenlaiset kielet – se voi olla hyvin yksinkertainen ja tehokas, mutta myös monimerkityksinen, käsitteellisesti kompleksinen tapa ilmaista asioita.”

Siis traditionsa tunteva, mutta vapaa.

 

NÄYTTELYN TAITEILIJAT:
Oya Basaga, Catharina Gröndahl, Iida Hyry,
Noora Nouku, Pia Pejcic, Jelina Rahikainen,
Maarit Rantala, Katja Sutisna, Päivi Virtanen
ja Pauliina Waris