Turvallisempi tila antaa enemmän kuin ottaa

kolumnikuva Natalia Karjalaisesta. Hän katsoo sivuittain kameraan neutraali ilme kasvoillaan.
Sisältövaroitukset: naisviha, natsit, natsi-Saksan maininta

”Ei natseja, ei syrjintää, ei seksismiä!”

Turvallisemman tilan periaatteet voi summata monella tavalla, mutta niiden ytimestä kumpuaa aina sama sanoma: kaikenlainen syrjintä ja epäkunnioittava käytös on kiellettyä ja kitkettävä välittömästi.

Nämä safer space -periaatteella toimivat tilat ovat puhuttaneet ympäri maailman. Muun muassa Yhdysvaltain valtamediat ovat uutisoineet ”liian pitkälle” menevästä, ulossulkevasta kulttuurista, jota toteutetaan esimerkiksi yliopistoissa. Suomessa närkästymistä aiheutti Åbo Akademin päätös kieltää seminaarin pitäminen tiloissaan, muun muassa koska seminaarissa olisi näytetty avoimen naisvihainen elokuva The Red Pill. Uhkakuvissa väärinajattelijoita hiljennetään ilman painavia syitä. Toisin kuin jotkut väittävät, turvallisempi tila kuitenkin antaa enemmän kuin ottaa.

Uhkakuvissa väärinajattelijoita hiljennetään ilman painavia syitä.

Turvallisemmassa tilassa jokaisen erityistarpeita ja oikeutta koskemattomuuteen kunnioitetaan. Yhteisö ottaa jokaisen jäsenen mukaan tämän tarpeet huomioiden – oma tila, sukupuoli, seksuaalisuus ja rajoitteet. Jokainen on myös sitoutunut tiedostamaan oman asemansa suhtessa muihin; onko minun enemmistöön kuuluvana tarpeellista vitsailla jonkun alisteisessa asemassa olevan ryhmän kustannuksella?

Meillä kaikilla on vastuu pitää toisistamme huolta.

Tämä vastuu ei kuitenkaan ole yksinäinen taakka harteilla – se on jaettu koko yhteisön kannettavaksi. Näin kenenkään ei tarvitse jäädä yksin kokemansa häirinnän kanssa. Yhteisön luoma tila, jossa kaikki voivat olla vapaasti toisiaan kunnioittaen, on erityinen ja tärkeä tila. Natsit eivät ole tällaiseen tilaan tervetulleita, sillä heidän päämääränsä on hallita pelolla ja väkivallalla. Natsien ulossulkeminen on päätös, joka palvelee hyvinvoivaa yhteisöä ja yhteiskuntaa – ei ole sattumaa, että suvaitsevaisuuden paradoksi tuotiin esille 1940-luvun natsi-Saksassa.

Oppiminen ja oman käytöksen miettiminen ovat avainasemassa turvallisemmassa tilassa.

Tärkeää on myös antaa mahdollisuus kehittyä. Jotkut kysymykset, sanavalinnat tai asenteet voivat kummuta puhtaasta tietämättömyydestä. Tällöin on tärkeää kertoa, mikä meni vikaan. Oppiminen ja oman käytöksen miettiminen ovat avainasemassa turvallisemmassa tilassa. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse sietää: jatkuva sanallinen tai fyysinen häirintä on hyvä syy poistaa henkilö tilasta. Tärkeintä on pitää yhteisö sellaisena, että sinne on mukavaa tulla ja siellä tuntuu turvalliselta viettää aikaa.

Yhteiskunnallinen muutos lähtee aina pienistä ryhmistä – harvemmin pelkät hallitukset ovat yksityisessä hiljaisuudessaan päättäneet mitään yhteisön hyväksi.

Kaikenlainen yhdessä tekeminen on virkistävää ja lisäksi hyvä tapa järjestäytyä. Yhteiskunnallinen muutos lähtee aina pienistä ryhmistä – harvemmin pelkät hallitukset ovat yksityisessä hiljaisuudessaan päättäneet mitään yhteisön hyväksi. Eikä yhdessä tekemisen tarvitse aina olla poliittista, vaan myös kivaa uusiin ihmisiin tutustumista ja yhdessä tekemistä.

Tuki ja turva ovat ihmisyyden ytimessä, ja mikä olisikaan parempi tapa tuntea olonsa tuetuksi ja turvalliseksi kuin turvallisempi tila. Miksi haluaisimme tiloihimme tai lähellemme ihmisiä, joiden agenda perustuu toisten satuttamiselle? Tuetaan, rakastetaan ja kunnioitetaan toisiamme – yhdessä olemme vahvoja!

 

Kirjoittaja on turvallisempien tilojen suuri fani.